ComeniusGGZ is van start in Almere!
Afgelopen week zijn we van start gegaan in onze nieuwe vestiging in Almere Centrum. Ouders, kinderen, jongeren en hun gezinnen kunnen vanaf nu bij ons terecht voor generalistische én [...]
Wat is Dyslexie?
Dyslexie is een subtiele maar hardnekkige stoornis waarbij men moeite heeft met lezen, schrijven en spellen. Het is aangeboren en staat los van de intelligentie. Het is een beperking die de schoolprestaties en daarmee het plezier in het leren en naar school gaan behoorlijk in de weg kan zitten. Bij kinderen en jongeren met dyslexie is vaak onnodig sprake van onderprestatie, waardoor ze gefrustreerd raken en boos worden. Ze voelen zich dom en minderwaardig. Tijdige onderkenning en behandeling kan veel leed bij het kind en de ouders voorkomen.
Wanneer bekend is dat een kind of jongere dyslexie heeft, kan hier rekening mee gehouden worden, bijvoorbeeld door school. Daarnaast kan het behandelen van dyslexie de leesvaardigheid verbeteren, de beperking tot een acceptabel niveau doen verminderen en het kind ermee leren omgaan.
Als een kind lees- en spellingsproblemen heeft, hoeft er nog geen sprake te zijn van dyslexie. Het kind heeft dan wel extra begeleiding op school nodig. Er is sprake van dyslexie wanneer een kind voldoet aan twee criteria (opgesteld door Stichting Dyslexie Nederland, SDN, 2008 en volgens de Brede Vakinhoudelijke Richtlijn Dyslexie, BVRD, 2021):
Als een kind aan de bovenstaande criteria voldoet, kan er sprake zijn dyslexie. Er kan sprake zijn van dyslexie (volgens de criteria van de BVRD, 2021) of van Ernstige Dyslexie (ED, volgens het Protocol Dyslexie Diagnostiek & Behandeling 3.0, PDD&B 3.0, 2021).
Heeft mijn kind
Dyslexie (ED)?
Heeft mijn kind Dyslexie?
Ernstige Dyslexie (ED)
De naam zegt het eigenlijk al; er is sprake van Ernstige Dyslexie (ED) als het kind last heeft van ernstige dyslexie. Dat wil zeggen dat hij of zij significant minder goed kan lezen en/of spellen dan van hem of haar verwacht mag worden. Met begeleiding verbetert dit nauwelijks.
Wanneer is vastgesteld dat een kind ED heeft, worden zijn of haar behandelingen vergoed. Comenius GGZ heeft een eigen behandelprogramma ontwikkeld voor kinderen met ernstige dyslexie. Lees meer over dit behandelprogramma.
Niet voldoen aan de Ernstige Dyslexie
Als een kind niet voldoet aan de criteria van ED heeft, betekent dat nog niet dat er ook geen sprake is van dyslexie.
Het kan zijn dat de lees- en spellingproblemen voor de huidige normering niet als ernstig genoeg worden geclassificeerd. In zo’n geval kan de dyslexie nog steeds worden gediagnosticeerd en behandeld (ook bij ons), maar dan wordt dit niet vergoed.
Meer informatie over dyslexieonderzoek (volgens de richtlijnen van BVRD, 2021) en niet-vergoede dyslexiebehandeling, kunt u opvragen door contact op te nemen met ons secretariaat.
Uitgelicht nieuws