divider

Wat is depressie?

Een depressie is iets anders dan je verdrietig of somber voelen. Verdriet of somberheid is een normale emotie die vaak wordt ervaren door ‘gezonde’ mensen in reactie op ingrijpende gebeurtenissen, zoals een groot verlies. We spreken van een depressie wanneer iemand naast dit soort normale emoties ook voortdurend negatief denkt, piekert, zich schuldig voelt en/of met gedachten rondloopt om zijn of haar leven te beëindigen.

Mijn kind heeft
een despressie

Mijn kind heeft een depressie

Herkennen van een depressie

Depressieve kinderen of jongeren zijn vaak onzeker en denken negatief over zichzelf. Ze hebben over het algemeen een verminderde interesse om dingen te doen en/of hebben minder plezier in activiteiten die ze normaal gesproken wel leuk vinden. Een depressie kan ook leiden tot concentratieproblemen. Dat zorgt vervolgens weer voor tegenvallende resultaten op school. Door de tegenvallende resultaten gaan kinderen en jongeren ook met steeds minder plezier naar school. Dit leidt dus tot een vicieuze cirkel. In ernstige gevallen kan een depressie zelfs zo sterk zijn dat een kind of jongere het leven als zinloos ervaart en rondloopt met gedachten om zijn of haar leven te beëindigen. Het is daarom erg belangrijk de spiraal van somberheid en passiviteit te doorbreken, het piekeren te stoppen en hen evenwichtig te leren denken.

Wat helpt bij depressie?

Wanneer een kind of jongere aan een depressie lijdt is het van belang het probleem te erkennen en onderkennen. Hierbij kan psycho-educatie een uitkomst bieden. Door te begrijpen wat er aan de hand is, vermindert de stress. Depressie kan bijvoorbeeld leiden tot slaapproblemen. Indien een kind of jongere weet dat het slaapprobleem wordt veroorzaakt door de depressie, zorgt dat voor minder stress. Hij of zij hoeft niet langer te piekeren over waarom het slapen zo lastig gaat.

Cognitieve gedragstherapie is de meest evidence based methode voor het verminderen van stemmingsproblemen (depressie) bij kinderen en jongeren.

Comenius GGZ
  • “Jij maakt het verschil. Nogmaals dank dat je onze zoon zo snel én letterlijk én figuurlijk gezien hebt. Door jou hebben we nu een heel andere zomervakantie, we kunnen verder!”

  • “Dankjewel voor het verslag. Wij willen je nogmaals danken voor je positieve en vriendelijke manier van zijn. Daarbij ben ik je nog meer dankbaar dat je ook nog tijd hebt kunnen maken om dit zo snel te kunnen onderzoeken.”

  • “Bedankt voor je aandacht en inzet!”

  • “Heel veel dank voor wat u voor mij heeft gedaan. Het mooiste is dat ik op school nu zelf boeken mag kiezen en ik mag naar de masterclass. Bedankt!!!”

Samenwerking met:

Uitgelicht nieuws