divider

Wat is ADHD?

ADHD is een afkorting die staat voor Attentie Deficit Hyperactivity Disorder. Dat wil zeggen dat een kind of jongeren problemen heeft met aandacht en hyperactiviteit.

ADHD is een meestal aangeboren en erfelijke afwijking van kleine onderdelen van de hersenen. Die afwijkingen kunnen ervoor zorgen dat iemand snel is afgeleid (aandachtsproblemen), ondoordacht beslissingen neemt en te snel overgaat tot actie (impulsief). Daarnaast kan iemand lichamelijk overactief zijn en zich altijd onrustig voelen (hyperactiviteit). Wanneer er geen sprake is van hyperactiviteit hebben we het niet over ADHD, maar over ADD. De overige symptomen zijn gelijk. ADHD kun je niet genezen, maar je kunt de symptomen wel bestrijden en verminderen.

Ik denk dat mijn
kind ADHD heeft.

Ik denk dat mijn kind ADHD heeft

Herkennen van ADHD

ADHD kan zich op veel verschillende manieren uiten. Een kind of jongere met ADHD is over het algemeen snel afgeleid, kan erg chaotisch zijn en heeft moeite met stilzitten. ADHD kan ook leiden tot driftbuien, vreetbuien en ongeduld. Kinderen en jongeren met ADHD kunnen verschillen in hun symptomen. Zo hoeven zij niet alle symptomen van ADHD te vertonen. Het is ook niet altijd zo dat wanneer een kind of jongere één of meerdere symptomen van ADHD vertoont hij of zij daadwerkelijk ADHD heeft. Wanneer je vermoedt dat jouw kind last heeft van ADHD is het verstandig om dit te laten onderzoeken.

Het herkennen en onderkennen van ADHD is erg belangrijk omdat ADHD tot verschillende problemen kan leiden. Zo kan het de schoolprestaties negatief beïnvloeden, wat weer van invloed kan zijn op de eigenwaarde en het zelfvertrouwen van het kind of de jongere. Kinderen en jongeren met ADHD zijn vaker geneigd tot spijbelen en zijn ook vaker betrokken bij conflicten in de klas.

Wat helpt bij ADHD?

Een ADHD-behandeling kan zich richten op het bestrijden en verminderen van de symptomen, het verbeteren van de sociale vaardigheden en het beperken van de gevolgen. Dit is van belang omdat kinderen en jongeren met ADHD tegen veel verschillende problemen aan kunnen lopen. Zo’n behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit psycho-educatie, een training leren plannen, een cogmed training om het werkgeheugen te trainen of een training sociale vaardigheden. Dit is geen standaardpakket. Bij Comenius stemmen we de behandeling altijd helemaal af op het kind of de jongere in kwestie.

Naast een behandeling kunnen de symptomen ook thuis en op school worden beperkt. Kinderen en jongeren met ADHD hebben baat bij regels en structuur. Het is van belang dat er thuis sprake is van regels en controle. Daarnaast is het gunstig wanneer hij of zij op een (middelbare) school zit met controle op aanwezigheid en waar ruimte is voor studiebegeleiding. Wanneer dit het geval is, wordt de middelbare school vaak met succes afgerond.

  • “Jij maakt het verschil. Nogmaals dank dat je onze zoon zo snel én letterlijk én figuurlijk gezien hebt. Door jou hebben we nu een heel andere zomervakantie, we kunnen verder!”

  • “Dankjewel voor het verslag. Wij willen je nogmaals danken voor je positieve en vriendelijke manier van zijn. Daarbij ben ik je nog meer dankbaar dat je ook nog tijd hebt kunnen maken om dit zo snel te kunnen onderzoeken.”

  • “Bedankt voor je aandacht en inzet!”

  • “Heel veel dank voor wat u voor mij heeft gedaan. Het mooiste is dat ik op school nu zelf boeken mag kiezen en ik mag naar de masterclass. Bedankt!!!”

Samenwerking met:

Uitgelicht nieuws