ComeniusGGZ gebruikt KIQT+ om hoogbegaafdheid te meten bij jonge kinderen

 In Nieuws

Eerder maakten wij bekend dat ComeniusGGZ vanaf heden de nieuwe intelligentietest KIQT+ gebruikt. KIQT+ staat voor Kinder IQ Test Plus en is speciaal ontwikkeld om de intelligentie te meten bij kinderen waarvan we denken dat ze (hoog)begaafd zijn. Een goede intelligentietest voor slimme kinderen was er nog niet, waardoor bij deze kinderen regelmatig over het hoofd werd gezien hoe slim ze zijn. Dat is nu verledentijd! In dit bericht vertellen we u meer over het meten van intelligentie en de KIQT+.

KIQT+

ComeniusGGZ gebruikt de KIQT+ om hoogbegaafdheid te meten bij kinderen van 5 tot en met 10 jaar oud. De KIQT+ is bijzonder omdat het de enige intelligentietest is die goed werkt bij het meten van een IQ tot 170. Daarnaast is de test ook nog eens hartstikke leuk om te doen!

De meeste intelligentietesten zijn gemaakt om een gemiddeld intelligentieniveau te meten. Deze testen werken dus het beste bij volwassenen of kinderen met een IQ-score tussen de 85 en 115. De KIQT+ is speciaal ontwikkeld om het IQ te meten van kinderen van 5 tot en met 10 jaar oud met een IQ-score tussen de 105 en 170. Juist in het hoge gebied differentieert de KIQT+ goed. In het KIQT+ scorerapport gebruiken ze een IQ-overzicht met nuances boven de 130, zoals in de tabel hieronder staat weergegeven.

IQ-score Intelligentieniveau    
<110 Gemiddeld
110 – 119 Bovengemiddeld
120-129 Begaafd
130 – 144 Hoogbegaafd
145 – 159 Zeer hoogbegaafd
≥160 Uitzonderlijk hoogbegaafd

Intelligentie (IQ)

Om te laten zien hoe intelligent iemand is, wordt meestal gebruik gemaakt van de IQ-score (intelligentiequotiënt score). De IQ-score wordt bepaald door een test te maken met vragen en oefeningen die de intelligentie meten. Hoe meer vragen en opdrachten je goed hebt, hoe hoger je IQ-score. De gemiddelde IQ-score ligt op 100 en aan elke IQ-score wordt een intelligentieniveau gekoppeld.

Contact

Wilt u meer lezen over de KIQT+? Dan kunt u terecht op de website van SCALIQ, de ontwikkelaar van de test. Heeft u vragen over het gebruik van de KIQT+ bij ComeniusGGZ? Of denkt u dat uw kind of leerling mogelijk hoogbegaafd is en wilt u uw kind of leerling door ons laten testen? Neem dan contact op met ons secretariaat door te bellen naar 030-605 2500 of door te mailen naar info@comeniusggz.nl.

Recent nieuws