divider

Wat zijn Aanpassingsproblemen?

We spreken over aanpassingsproblemen wanneer een kind of jongere niet goed om kan gaan met veranderende omstandigheden. Kinderen en jongeren krijgen af en toe te maken met veranderingen, bijvoorbeeld bij verhuizing, een scheiding, het overlijden van een dierbare of een schoolverandering. Kinderen en jongeren kunnen heel verschillend reageren op dit soort (ingrijpende) veranderingen. Sommige kinderen en jongeren kunnen zich moeilijk aanpassen aan de veranderende situatie. Als een kind of jongere daar zodanig onder lijdt dat hij of zij niet meer goed functioneert, spreken we van aanpassingsproblemen.

Hier komt een cta
in de regel te staan

Hier komt een CTA in de regel te staan

Herkennen van Aanpassingsproblemen

Aanpassingsproblemen leiden vaak tot negatieve gevoelens: onrust, angst, somberheid, huilbuien, nervositeit en/of vergeetachtigheid. De aanpassingsproblemen hebben niet alleen invloed op de gevoelens van het kind of de jongere, maar meestal ook op het gedrag. Zo kan een kind prikkelbaar worden, zich terugtrekken of storend gedrag vertonen. De stress die gepaard gaat met aanpassingsproblemen uiten zich ook vaak in lichamelijke klachten.

Wat helpt bij Aanpassingsproblemen?

Vaak geldt dat aanpassingsproblemen verdwijnen als de bron van de stress is verdwenen. Sommige stressfactoren zijn echter langdurig of chronisch van aard. In zo’n geval kunnen de aanpassingsproblemen ook gepaard gaan of leiden tot psychische problemen zoals een depressie. In alle gevallen geldt dat het helpt om te praten. Dit helpt bij het emotioneel verwerken van de verandering. Het bespreken van wat er speelt en wat voor stress en gevoelens dat met zich meebrengt, zorgt voor begrip aan beide kanten. Daarnaast zorgt het voor rust.

Wanneer jullie er samen niet uitkomen, kan Comenius helpen bij het verwerken van de verandering en het doen verminderen van de aanpassingsproblemen.

  • “Jij maakt het verschil. Nogmaals dank dat je onze zoon zo snel én letterlijk én figuurlijk gezien hebt. Door jou hebben we nu een heel andere zomervakantie, we kunnen verder!”

  • “Dankjewel voor het verslag. Wij willen je nogmaals danken voor je positieve en vriendelijke manier van zijn. Daarbij ben ik je nog meer dankbaar dat je ook nog tijd hebt kunnen maken om dit zo snel te kunnen onderzoeken.”

  • “Bedankt voor je aandacht en inzet!”

  • “Heel veel dank voor wat u voor mij heeft gedaan. Het mooiste is dat ik op school nu zelf boeken mag kiezen en ik mag naar de masterclass. Bedankt!!!”

Samenwerking met:

Uitgelicht nieuws