Eemlandse ggz-instellingen tekenen samenwerkingsconvenant
Directeuren van acht ggz-instellingen in Eemland hebben een handtekening gezet onder een samenwerkingsconvenant. Het is voor het eerst dat ggz-instellingen in Eemland dit doen. Zij gaan [...]
Wat zijn Leerproblemen?
Leerproblemen is een overkoepelende term voor verschillende beperkingen die invloed kunnen hebben op het leren. Je kunt hierbij denken aan dyslexie, dyscalculie, dyspraxie ook wel Development Coordination Disorder (DCD) genoemd, Non-verbal Learning Disabilities (NLD), hoogbegaafdheid. Een leerprobleem komt in de basis neer op dat een kind of jongere moeite heeft met het automatiseren van handelingen. Het gevolg hiervan is dat een kind of jongeren een aantal vaardigheden niet (vlot) beheerst, zoals rekenen, spellen en/of lezen.
Mijn kind heeft
leerproblemen
Mijn kind heeft leerproblemen
Leerproblemen herkennen
Over het algemeen zorgen leerproblemen voor een achterstand op school. Kinderen en jongeren kunnen moeilijker meekomen met de rest van de klas wat zorgt voor onnodige frustratie. Leerproblemen zorgen er vaak voor dat kinderen en jongeren minder plezier hebben in het leren en naar school gaan. Op den duur kan het zorgen voor een minder goed zelfbeeld en verminderd zelfvertrouwen.
Wat helpt bij leerproblemen?
Het is in eerste instantie belangrijk dat het leerprobleem wordt onderkent. Wanneer men weet wat het probleem is, kan er ook door school en later door een werkgever rekening gehouden worden met de eventuele beperking. Zo kan de begeleiding tijdens de schoolperiode ook beter worden afgestemd op wat het kind of de jongere nodig heeft. Daarnaast is het voor kind of de jongere ook goed om te weten waarom hij/zij tegen bepaalde dingen aanloopt.
Met de juiste begeleiding vanuit Comenius kunnen we het leerprobleem doen verminderen en kunnen we het kind of de jongere om leren gaan met de desbetreffende beperking. Hierdoor komt het plezier in leren en naar school gaan weer terug en groeit ook het zelfvertrouwen.