divider

Wat zijn eetproblemen?

Er is sprake van een eetprobleem wanneer een kind of jongere extreem veel bezig is met eten en/of zijn of haar gewicht. Eten kan als een onprettige bezigheid voelen of kan juist de enige methode zijn om je (tijdelijk) goed te voelen. Dit resulteert in dat een kind of jongere niet of te weinig gaat eten of juist eetaanvallen krijgt.

Bekende vormen van eetproblemen zijn:

 • anorexia nervosa
 • boulimia nervosa
 • binge eating disorder (BED), beter bekend als de eetbuistoornis.

Heeft mijn kind
eetproblemen?

Heeft mijn kind eetproblemen?

Eetproblemen herkennen

Er bestaan verschillende vormen van eetproblemen. Ieder eetprobleem komt met zijn eigen symptomen, maar er zijn een aantal overeenkomsten.
Kinderen en jongeren met een eetprobleem zijn:

 • obsessief bezig met alles dat met eten, gewicht en lichaamsbeweging te maken heeft
 • extreem bang om aan te komen
 • luisteren niet naar hun eigen lichaam; ze negeren signalen van honger of verzadiging
 • houden hun eetprobleem zoveel mogelijk geheim

Wanneer er sprake is van anorexia, is het kind of de jongere bang om te dik te worden en gaat extreem lijnen. Het kind of de jongere eet dan veel te weinig en wordt steeds magerder. Dit geeft een gevoel van controle, het gevoel dat je ergens goed in bent.

Kinderen en jongeren met boulimia hebben regelmatig flinke eetbuien. Ze eten dan snel en veel. Tijdens zo’n eetbui verliest het kind of de jongere de controle. Hij of zij heeft het gevoel niet meer te kunnen stoppen met eten. Omdat het kind of de jongere niet wil aankomen, doen ze vervolgens van alles om van de kilo’s af te komen. Dit kan resulteren in braken na het eten. Het gebruik van laxeermiddelen of extreem lijnen.

Bij eetbuistoornissen eten kinderen en jongeren overdreven veel tijdens regelmatig terugkerende eetbuien. Het kind of de jongere heeft het gevoel geen controle te hebben over deze eetbuien. Na een eetbui voelt het kind of de jongere zich schuldig, somber en kan zelfs van zichzelf walgen, maar doet hier verder niks mee.

Wat helpt bij eetproblemen?

Eetproblemen zijn lastig om zelf te overwinnen. Dit komt doordat kinderen en jongeren met een eetprobleem vaak lang ontkennen dat ze een probleem hebben. Wanneer je vermoedt dat jouw kind een eetprobleem heeft, probeer dan eerst een goed beeld te krijgen van zijn of haar eetpatroon. Ga vervolgens met je kind in gesprek. Hij of zij zal hoogstwaarschijnlijk ontkennen dat er sprake is van een eetprobleem, maar wellicht kan je het wel hebben over wat er verder speelt. Zo kun je achterhalen wat het onderliggende probleem is. Dwing je kind in ieder geval nooit om te eten en controleer het eetgedrag niet. Dat werkt averechts. Kinderen en jongeren gaan hierdoor meer achterhouden en trekken zich terug.

Indien het probleem te erg wordt, vraag dan om hulp. Comenius kan jou en je kind helpen bij het overwinnen van dit probleem.

 • “Jij maakt het verschil. Nogmaals dank dat je onze zoon zo snel én letterlijk én figuurlijk gezien hebt. Door jou hebben we nu een heel andere zomervakantie, we kunnen verder!”

 • “Dankjewel voor het verslag. Wij willen je nogmaals danken voor je positieve en vriendelijke manier van zijn. Daarbij ben ik je nog meer dankbaar dat je ook nog tijd hebt kunnen maken om dit zo snel te kunnen onderzoeken.”

 • “Bedankt voor je aandacht en inzet!”

 • “Heel veel dank voor wat u voor mij heeft gedaan. Het mooiste is dat ik op school nu zelf boeken mag kiezen en ik mag naar de masterclass. Bedankt!!!”

Samenwerking met:

Uitgelicht nieuws