Eemlandse ggz-instellingen tekenen samenwerkingsconvenant
Directeuren van acht ggz-instellingen in Eemland hebben een handtekening gezet onder een samenwerkingsconvenant. Het is voor het eerst dat ggz-instellingen in Eemland dit doen. Zij gaan [...]
Wat zijn eetproblemen?
Er is sprake van een eetprobleem wanneer een kind of jongere extreem veel bezig is met eten en/of zijn of haar gewicht. Eten kan als een onprettige bezigheid voelen of kan juist de enige methode zijn om je (tijdelijk) goed te voelen. Dit resulteert in dat een kind of jongere niet of te weinig gaat eten of juist eetaanvallen krijgt.
Bekende vormen van eetproblemen zijn:
Heeft mijn kind
eetproblemen?
Heeft mijn kind eetproblemen?
Eetproblemen herkennen
Er bestaan verschillende vormen van eetproblemen. Ieder eetprobleem komt met zijn eigen symptomen, maar er zijn een aantal overeenkomsten.
Kinderen en jongeren met een eetprobleem zijn:
Wanneer er sprake is van anorexia, is het kind of de jongere bang om te dik te worden en gaat extreem lijnen. Het kind of de jongere eet dan veel te weinig en wordt steeds magerder. Dit geeft een gevoel van controle, het gevoel dat je ergens goed in bent.
Kinderen en jongeren met boulimia hebben regelmatig flinke eetbuien. Ze eten dan snel en veel. Tijdens zo’n eetbui verliest het kind of de jongere de controle. Hij of zij heeft het gevoel niet meer te kunnen stoppen met eten. Omdat het kind of de jongere niet wil aankomen, doen ze vervolgens van alles om van de kilo’s af te komen. Dit kan resulteren in braken na het eten. Het gebruik van laxeermiddelen of extreem lijnen.
Bij eetbuistoornissen eten kinderen en jongeren overdreven veel tijdens regelmatig terugkerende eetbuien. Het kind of de jongere heeft het gevoel geen controle te hebben over deze eetbuien. Na een eetbui voelt het kind of de jongere zich schuldig, somber en kan zelfs van zichzelf walgen, maar doet hier verder niks mee.
Wat helpt bij eetproblemen?
Eetproblemen zijn lastig om zelf te overwinnen. Dit komt doordat kinderen en jongeren met een eetprobleem vaak lang ontkennen dat ze een probleem hebben. Wanneer je vermoedt dat jouw kind een eetprobleem heeft, probeer dan eerst een goed beeld te krijgen van zijn of haar eetpatroon. Ga vervolgens met je kind in gesprek. Hij of zij zal hoogstwaarschijnlijk ontkennen dat er sprake is van een eetprobleem, maar wellicht kan je het wel hebben over wat er verder speelt. Zo kun je achterhalen wat het onderliggende probleem is. Dwing je kind in ieder geval nooit om te eten en controleer het eetgedrag niet. Dat werkt averechts. Kinderen en jongeren gaan hierdoor meer achterhouden en trekken zich terug.
Indien het probleem te erg wordt, vraag dan om hulp. Comenius kan jou en je kind helpen bij het overwinnen van dit probleem.