divider

Wat zijn angstklachten?

Angstklachten is de verzamelnaam voor alle soorten uitingen van angst. Angst is een erg nuttige emotie. Het zorgt ervoor dat we geen hele gevaarlijke dingen doen. Het heeft daarmee een beschermende functie. Helaas kan angst zijn doel ook voorbij schieten waardoor het voor veel lijden en grote hinder in het dagelijks functioneren kan zorgen.

Angststoornissen zijn onder kinderen en jongen één van de meest voorkomende psychiatrische stoornissen. Zonder hulp kunnen angstklachten een langdurig beloop kennen en tot meer psychische problemen leiden.

Mijn kind heeft
angstklachten

Mijn kind heeft angstklachten

Herkennen van angstklachten

Kinderen en jongeren met angstklachten trekken zich over het algemeen vaker terug. Ze vermijden bepaalde plekken of gebeurtenissen, waardoor het gevoel van angst tijdelijk verdwijnt. Op de langere termijn wordt de angst juist erger.

Door dit gedrag kan het zo zijn dat een kind of jongere ook steeds minder zin heeft om dingen te ondernemen en ook minder geniet van wat hij of zij wel onderneemt. Hierdoor kan het kind of de jongere in een soort isolement raken. Het wordt een neerwaartse spiraal en het is belangrijk om die spiraal zo snel mogelijk te doorbreken.

Wat helpt bij angstklachten?

Wanneer een kind of jongeren last heeft van angstklachten is het van belang om die angsten onder ogen te komen. Wanneer dat wat de angst opwekt wordt vermeden, wordt het probleem op den duur alleen maar erger. Comenius kan hierbij helpen. Uiteraard stemmen we de behandeling af op de zorgvraag. Angstklachten kunnen per persoon verschillen qua intentie maar ook in wat de angst oproept. Zo kan het gaan om faalangst, sociale angst etc.

Een behandeling voor angstklachten kan bij Comenius uit verschillende elementen bestaan. Cognitieve Gedragstherapie (CGT) is de meest evidence based methodiek voor het voorkomen en verminderen van angstklachten bij kinderen en jongeren. Naast CGT kunnen we gebruik maken van psycho-educatie om meer inzicht te geven in het probleem. We bieden ook begeleiding aan de hand van een protocol dat aandacht besteed aan het erkennen van de eigen angsten. Dit doen we aan de hand van het zogenaamde G-schema (gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag, gevolg). Deze techniek gebruiken we ook in onze faalangsttraining.

  • “Jij maakt het verschil. Nogmaals dank dat je onze zoon zo snel én letterlijk én figuurlijk gezien hebt. Door jou hebben we nu een heel andere zomervakantie, we kunnen verder!”

  • “Dankjewel voor het verslag. Wij willen je nogmaals danken voor je positieve en vriendelijke manier van zijn. Daarbij ben ik je nog meer dankbaar dat je ook nog tijd hebt kunnen maken om dit zo snel te kunnen onderzoeken.”

  • “Bedankt voor je aandacht en inzet!”

  • “Heel veel dank voor wat u voor mij heeft gedaan. Het mooiste is dat ik op school nu zelf boeken mag kiezen en ik mag naar de masterclass. Bedankt!!!”

Samenwerking met:

Uitgelicht nieuws