divider

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een kortdurende therapievorm die wordt ingezet voor traumaverwerking bij kinderen en jongeren die een ingrijpende gebeurtenis hebben meegemaakt en daar last van blijven houden (bijvoorbeeld pesten en de gevolgen daarvan, of angst voor honden na een bijtincident). Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis dan zijn kinderen en jongeren vaak al na enkele zittingen in staat om hun normale dagelijkse bezigheden (school, vriendjes, et cetera) weer op te pakken. EMDR helpt om de nare ervaring te verwerken en de emotionele last ervan los te koppelen.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk

De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus (licht, geluid, bewegende hand). De therapeut zal vragen de aandacht hierop te richten en daarna de hand op ongeveer 30 centimeter afstand, voor de ogen langs, heen en weer bewegen. De afleidende stimulus kan ook uit een andere methode bestaan, waarbij gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld licht of geluid. Dan wordt er gebruik gemaakt van een koptelefoon waarbij geluiden afwisselend rechts en links worden aangeboden.

De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzaamaan toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven.

Mijn kind heeft hulp
nodig bij traumaverwerking

Mijn kind heeft hulp nodig bij traumaverwerking

Voor wie is EMDR geschikt?

EMDR is een therapie voor kinderen, jeugdigen en (jong)volwassenen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen, zoals pesterijen of trauma’s, die nog steeds invloed hebben. Binnen de GBGGZ worden enkelvoudige (milde) trauma’s behandeld. Dat wil zeggen dat het gaat om één trauma en niet meerdere trauma’s. 

Praktische Informatie

Wanneer er sprake is van een trauma wordt er samen met de behandelaar gekeken of EMDR een geschikte behandelmethode is. Het kan zijn dat een andere behandelvorm beter past bij de behoeften en wensen van het kind.
Het gaat om een kortdurende behandeling van maximaal zes tot acht sessies.

Wanneer er sprake is van een enkelvoudig trauma wordt de EMDR-behandeling volledig vergoed door de gemeente.

  • “Jij maakt het verschil. Nogmaals dank dat je onze zoon zo snel én letterlijk én figuurlijk gezien hebt. Door jou hebben we nu een heel andere zomervakantie, we kunnen verder!”

  • “Dankjewel voor het verslag. Wij willen je nogmaals danken voor je positieve en vriendelijke manier van zijn. Daarbij ben ik je nog meer dankbaar dat je ook nog tijd hebt kunnen maken om dit zo snel te kunnen onderzoeken.”

  • “Bedankt voor je aandacht en inzet!”

  • “Heel veel dank voor wat u voor mij heeft gedaan. Het mooiste is dat ik op school nu zelf boeken mag kiezen en ik mag naar de masterclass. Bedankt!!!”

Samenwerking met:

Uitgelicht nieuws