Kinderen met ADHD concentreren zich beter op school door de Cogmed Werkgeheugen Training

 In Nieuws

Snel afgeleid, een korte spanningsboog, moeite met concentreren… Herken je deze klachten bij jezelf of bij uw kind? Blijven daardoor de schoolprestaties achter? Heeft u moeite om zich op werk te blijven concentreren?  Bent u, of is uw kind gediagnostiseerd met ADHD? Dan kan de Cogmed Werkgeheugen Training uitkomst bieden!

Wat is werkgeheugen?
Het werkgeheugen is een belangrijk onderdeel van ons brein, dat we dagelijks gebruiken. Het stelt ons in staat om dingen te onthouden en te doen. Vooral bij actieve denkprocessen speelt het werkgeheugen een belangrijke rol. Zo helpt het ons onder andere om herinneringen op te roepen of om nieuwe informatie op te slaan. Het werkgeheugen wordt ook wel omschreven als ‘actieve concentratie’. En uit onderzoek blijkt dat, hoe beter het werkgeheugen functioneert des te beter je presteert op school.  Je kunt nog zo intelligent zijn, maar als je werkgeheugen niet goed functioneert kunnen schoolprestaties alsnog achterblijven. Het trainen van het werkgeheugen maakt dus écht verschil!

De Cogmed Werkgeheugen Training  
De Cogmed Werkgeheugen Training is een wetenschappelijk bewezen training, die het werkgeheugen en het concentratievermogen kan verbeteren. De training is volledig webbased; wat betekent dat deze gewoon thuis gevolgd kan worden, met behulp van de eigen laptop of pc. Uiteraard wel onder begeleiding van een persoonlijke coach van ComeniusGGZ. Hij of zij stemt de training volledig af op de specifieke situatie van jou of van uw zoon/dochter.

Het trainingsprogramma is adaptief, wat betekent dat het zich aanpast aan het niveau van presteren. Je wordt als deelnemer continu uitgedaagd om nog beter te presteren en je grenzen te verleggen. Op die manier past je brein zich als vanzelf aan en wordt het effectief getraind. Jouw persoonlijke Cogmed coach bekijkt deze voortgang en motiveert zowel de deelnemer als zijn/haar ouders om de training zo goed mogelijk te volgen en om het vol te houden.

Cogmed verbetert het werkgeheugen ook bij ADHD!
Kinderen en volwassenen met ADHD hebben last van een verminderde aandacht, hyperactiviteit en impulsiviteit. Een deel van de klachten,  zoals impulsief reageren, snel afgeleid zijn en niet goed kunnen luisteren,  kan verklaard worden doordat het werkgeheugen minder goed functioneert bij mensen met ADHD. Uit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat deze symptomen het beste zijn te behandelen met medicatie (stimulantia). Stimulantia zijn voor artsen daarom de eerste keuze in het behandelen van deze symptomen. Cogmed blijkt eveneens een positief effect te hebben op ADHD-symptomen, maar dit effect is bescheiden ten opzichte van wat met medicatie wordt bereikt. Interessant genoeg blijkt dat het effect van Cogmed op het werkgeheugen van kinderen en adolescenten juist weer groter is, dan wanneer alleen medicatie wordt voorgeschreven. Dit is niet zo vreemd, want Cogmed is specifiek gericht op het verbeteren van het werkgeheugen! Het is dus zinvol om aan de behandeling met medicatie een werkgeheugen training toe te voegen. Bij lichte klachten als gevolg van ADHD kan er zelfs voor gekozen worden om te starten met een Cogmed Werkgeheugen Training. U dient dit uiteraard in nauw overleg te doen met uw behandelend arts/psycholoog of die van uw kind.

Cogmed is dus effectief en geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar. Zowel voor kinderen, adolescenten als volwassenen. Niet alleen voor het verbeteren van het werkgeheugen in het algemeen, maar ook bij ADHD. Ook kinderen en adolescenten met stoornissen in het autisme spectrum die eveneens gepaard kunnen gaan met een verminderde functie van het werkgeheugen, kunnen gebaat zijn bij een werkgeheugen training,.

Meer weten over de De Cogmed Werkgeheugen Training? Klik hier voor meer informatie over de training voor kinderen en jeugdigen, of om direct aan te melden bij ComeniusGGZ. Voor volwassenen wordt de Cogmed Werkgeheugen Training aangeboden door PsyMens. Klik hier om direct aan te melden.

Recent nieuws