divider

Wat zijn persoonlijkheidsproblemen?

Ieder mens heeft een persoonlijkheid. Een persoonlijkheid bestaat uit karaktereigenschappen, gevoelens en gedragingen. Het maakt dat iemand is wij hij is. Normaal gesproken past een kind of jongere zich aan op de situatie waarin hij of zij terecht komt en de mensen die hij of zij hierbij tegenkomt. Kinderen en jongeren met persoonlijkheidsproblemen kunnen zich niet of nauwelijks aanpassen aan situaties en andere mensen. Zij en hun omgeving kunnen hier erg veel last van hebben.

Ik wil graag hulp
voor mijn kind

Ik wil graag hulp voor mijn kind

Herkennen van persoonlijkheidsproblemen

Persoonlijkheidsproblemen zijn grofweg in te delen in drie categorieën:

  • Vreemd en excentriek gedrag: Mensen met persoonlijkheidsproblemen trekken zich vaak terug. Voorbeelden van persoonlijkheidsproblemen die leiden tot vreemd en excentriek gedrag zijn: paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsproblemen.
  • Emotioneel en onvoorspelbaar reageren: Mensen met persoonlijkheidsproblemen kunnen ook juist om aandacht vragen en alle aandacht naar zichzelf toe trekken. Voorbeelden van dit soort persoonlijkheidsproblemen zijn: antisociale, borderline, theatrale en narcistische persoonlijkheidsproblemen.
  • Zeer angstig en onzeker zijn: Mensen met een persoonlijkheidsprobleem kunnen ook erg onzeker zijn en kampen met verschillende angsten. Voorbeelden van dit soort persoonlijkheidsproblemen zijn: ontwijkende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsproblemen.

Om er zeker van te zijn of een kind of jongere last heeft van persoonlijkheidsproblemen kunnen we bij Comenius een persoonlijkheidsonderzoek doen.

Wat helpt bij persoonlijkheidsproblemen?

Bij persoonlijkheidsproblemen is het van belang om zo veel mogelijk regelmaat te krijgen in het dagelijks leven van het kind of de jongere. Daarnaast is het raadzaam om hulp te zoeken bij een instelling als Comenius. Samen kunnen we onderzoeken wat het probleem precies is en wat de onderliggende oorzaak is. Vervolgens kunnen we de problemen behandelen. Het doel van zo’n behandeling is dat het kind of de jongere op andere manieren leert te denken, voelen en handelen. Hierdoor gaat hij of zij zich beter voelen, krijgt meer zelfvertrouwen, krijgt betere sociale vaardigheden en kan zo beter met problemen omgaan.

  • “Jij maakt het verschil. Nogmaals dank dat je onze zoon zo snel én letterlijk én figuurlijk gezien hebt. Door jou hebben we nu een heel andere zomervakantie, we kunnen verder!”

  • “Dankjewel voor het verslag. Wij willen je nogmaals danken voor je positieve en vriendelijke manier van zijn. Daarbij ben ik je nog meer dankbaar dat je ook nog tijd hebt kunnen maken om dit zo snel te kunnen onderzoeken.”

  • “Bedankt voor je aandacht en inzet!”

  • “Heel veel dank voor wat u voor mij heeft gedaan. Het mooiste is dat ik op school nu zelf boeken mag kiezen en ik mag naar de masterclass. Bedankt!!!”

Samenwerking met:

Uitgelicht nieuws